Wat moet je weten over een liposuctie?

Een liposuctie is een plastische ingreep die in Nederland vaak wordt uitgevoerd. Het betekent letterlijk ‘vet wegzuigen’ (lipo = vet, suctie = uitzuigen). Bij een liposuctie wordt het vet weggezogen op plaatsen van het lichaam waar er vetophopingen zijn. Dat kunnen grote zones zijn of plaatselijke vetophopingen die niet weggaan ookal ben je op dieet en sport je goed. Een voorbeeld van dat laatste is een liposuctie lovehandlesom de moeilijk weg te krijgen vetophopingen op je heupen te verwijderen. In zulke gevalllen is een liposuctie de oplossing om het perfecte resultaat te verkrijgen.

Wil je een liposuctielaten uitvoeren, dan ga je eerst op consultatie bij de chirurg. Die bespreekt je wensen en verwachtingen van de operatie met je. De chirurg zal ook vragen stellen over je gezondheidstoestand, operaties die je in het verleden onderging en of je allergiën hebt of medicijnen gebruikt. Dan volgt er een lichamelijk onderzoek om het probleemgebied te analyseren. Er wordt bestudeerd of er sprake is van plaatselijk overtollig vet, of de huid beschadigd is door eerdere operaties en of de huid soepel genoeg is. Een soepele huid is een voorwaarde om een liposuctie te kunnen uitvoeren. Wanneer er cellulitis is wordt het vet onderhuids weggesneden, dat heet een dermolipectomie. Ook algemene dingen zoals het vetpercentage en de lichaamsbouw worden onderzocht.

De dag dat de operatie plaatsvindt moet de patiënt nuchter zijn. Voor een grote liposuctie wordt hij volledig onder narcose gebracht, voor een kleine liposuctie wordt er meestal slechts plaatselijk verdoofd. Voordat de operatie begin tekent de chirurg de plaats(en) af op het lichaam die behandeld moeten worden. Tijdens de operatie wordt er eerst een vloeistof ingespoten die ervoor zorgt dat het vet stugger wordt. Daardoor kan het makkelijker en sneller verwijderd worden. Daarna worden er buisjes gebruikt om het vet weg te zuigen. De operatie duurt ongeveer een uur.