Psychotherapie bij angst en depressieve gevoelens

Veel van mijn mensen hebben last van angst, grote onzekerheid of depressieve gevoelens. Uiteindelijk besluiten sommigen, vaak nadat zij langdurig te kampen hebben gehad met negatieve emoties, om in psychotherapie of gestalttherapie te gaan, omdat zij van dergelijke gevoelens af willen. Iets wat goed te begrijpen is, want het ondermijnt hun leven.

Negatieve emoties

Het zijn hele nare, trieste stoorzenders. Maar ze zijn nodig. Hoe gek het ook klinkt. Angst, grote onzekerheid en depressie zijn signalen dat er iets aan de hand is met hoe je je leven invult en leidt. En vaak heeft dit ook weer te maken met een patroon dat je hebt ontwikkeld toen je kind was. Je overlevingsstrategie. En overleven is niet de bedoeling van ons leven. Sterker nog: we gaan niet overleven, we gaan dood.

Leven, in plaats van overleven

Het gaat dus om iets anders: om leven. Uiteindelijk gaat het niet om het oplossen of bestrijden van je angst of depressie, wat helaas nog veel gebeurt in hulpverleningsland, maar om het onderzoeken van je levenshouding, je overlevingsstrategie, van dat wat je doet in je leven. En dan de volgende stap: het ontwikkelen van een nieuwe levenshouding zodat je echt gaat leven. Dat is niet gemakkelijk maar wel vervullend. Hoe doe je dat?

Meer informatie treft u op de website van Gestaltnet.nl, waarvan de praktijk zich in Zeeland bevindt.