Wat kan ik zelf doen tegen kiespijn?

Heeft u de laatste tijd regelmatig last van uw kies? Dan kunt u ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan een tandarts. Niet iedereen is echter fan van de tandarts. Het kan echter ook zijn dat u niet goed verzekerd bent voor tandzorg. In dat geval kiest u er waarschijnlijk ook niet snel voor om de tandarts te bezoeken. Gelukkig is het niet altijd nodig om bij kiespijn direct naar de tandarts te gaan. U kunt zelf namelijk ook het nodige doen tegen kiespijn. Veel mensen hebben geen idee hoe zij van de pijn afkomen. Geldt dit ook voor u? Dan bent u hier aan het juiste adres. Wij geven u hieronder namelijk een aantal tips die u van uw kiespijn kunnen verlossen!

1. Spoel uw mond
Kiespijn wordt geregeld veroorzaakt door een verstandskies. Zorgt één van deze kiezen bij u ook voor een pijnlijk gebit? Dan kan zoutoplossing ervoor zorgen dat deze pijn verdwijnt. Dit hoeft u niet in de winkel te kopen, maar kunt u gewoon zelf maken. Hoe? Vul een glas met water en doe hier een schep zout bij. Roer vervolgens goed door het water tot het zout geheel is opgelost. Neem nu een grote slok en spoel zo lang mogelijk binnensmonds. Blijft de pijn aanwezig? Herhaal dit dan meerdere dagen achter elkaar. De zoutoplossing kan ervoor zorgen dat u binnen een aantal dagen verlost bent van de kiespijn. Een sterke alcoholische drank, zoals wodka of whisky, kan u ook van uw kiespijn verlossen. Dit geldt eveneens voor mondwater met een (hoog) alcoholpercentage.

2. Gebruik voedingsmiddelen
Naast het spoelen van uw mond kunt u ook voedingsmiddelen of ingrediënten inzetten om kiespijn te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld een stukje komkommer afsnijden en deze tegen uw zere kies leggen. Doordat komkommer doorgaans een lage temperatuur heeft, neemt de kiespijn vaak snel af. Een schijfje van een limoen of citroen kan tevens helpen. Gebruikt u limoen? Leg hier dan een partje van tegen de zere kies. Kiest u voor citroen? Neem dan een hap van een schijfje. Het zuur uit deze vrucht zorgt voor pijnverlichting. U kunt ook ui of knoflook gebruiken om de kiespijn te verminderen. Net als bij limoen en komkommer is het zaak om een vers gesneden stukje tegen de zere plek te leggen.

3. Leg een theezakje tegen de zere plek
Heeft u net thee gezet en merkt u bij het drinken ervan dat uw kies pijn doet? Dan kan het theezakje u helpen om de pijn in uw gebit te verminderen. Hoe? Doordat de blaadjes in het zakje tannine bevatten. Deze stof werkt verdovend en zorgt er dus voor dat u minder last heeft van een kies. Sommige mensen scheuren een theezakje open en stoppen de inhoud in hun mond. Dit is niet bepaald prettig. Om de kiespijn te verlichten legt u gewoon een warm theezakje tegen de zere plek. Deze haalt u na verloop van tijd weer uit uw mond en vaak is de pijn dan verdwenen of een stuk minder.

Gaat de pijn niet weg? Bezoek dan toch een tandarts!
De drie tips die we hierboven gaven kunnen kiespijn verlichten. In sommige gevallen verdwijnt de pijn zelfs. Dit gaat helaas niet altijd op. Blijft u ook last houden van kiespijn? Dan raden wij u toch aan om een bezoek te brengen aan PHP Tandartsen. Blijf vooral niet te lang rondlopen met de pijn, want dit kan uw gebit namelijk aanzienlijk aantasten. Woont u in Den Haag en is de pijn dusdanig dat u niet kunt wachten met een tandartsbezoek? Kijk dan even op https://www.phptandartsen.nl/spoed-tandarts/. Deze tandarts kan u namelijk met spoed helpen, waardoor uw kiespijn binnen de kortste keren verdwenen is. En dat is het natuurlijk wel waard!